El nombre real de morts per coronavirus a la Garrotxa dobla les xifres oficials

Segons fonts consultades per Ràdio Olot, des de l’inici de l’estat d’alarma haurien mort mig centenar de persones per coronavirus a la comarca. Molt per sobre de les 25 víctimes que s’han conegut fins ara a través dels canals públics i, en conseqüència, oficials. El passat mes de març, les defuncions van créixer un 72% en comparació amb el mateix mes dels últims deu anys.

Imatge de l’Hospital d’Olot (Martí Albesa)


Per conèixer l’impacte real del coronavirus a casa nostra cal desentendre’s de les xifres oficials. Des dels hospitals, residències o el mateix Departament de Salut únicament es comptabilitza com a mort per coronavirus aquella persona a qui s’ha pogut fer el test. Però, des de fa dies, a la nostra comarca i al nostre país, hi ha hagut moltes defuncions que no s’han comptabilitzat i han quedat a l’ombra. A Ràdio Olot hem volgut anar més enllà, i treure a la llum xifres que s’apropen a una realitat impactant.

 

Una cinquantena de morts per coronavirus des de l’inici de l’estat d’alarma

Segons les dades a les quals ha tingut accés Ràdio Olot, les morts a la comarca no serien 25, com indiquen les xifres oficials, sinó mig centenar. Des del 14 de març fins al 7 d’abril han mort una cinquantena de persones per la covid-19 a la Garrotxa; la meitat d’aquestes ho han fet en residències i geriàtrics de la comarca. La majoria són persones d’edat avançada i amb patologies prèvies. Paral·lelament, durant el mateix període hi ha hagut 37 morts naturals.

 

Foto: Martí Albesa


Un centenar de defuncions només durant el mes de març, rècord històric a la Garrotxa

Amb la crisi del coronavirus, aquest 2020 passarà a ser l’any amb més defuncions de l’última dècada. El passat mes de març ha superat el gener del 2017, que fins ara tenia el rècord, amb 86 morts en un sol mes.

Durant el març del 2020 també ha augmentat un 72% la mortalitat en comparació amb la mitjana dels marços dels darrers deu anys.

Si ho mirem per trimestres, la mortalitat a la Garrotxa ha crescut un 22’5% en els darrers tres mesos, en comparació amb la mitjana del mateix període de l’última dècada.

 

La mitjana de morts mensuals es multiplica per dos durant el mes de març

La mitjana mensual de morts en els darrers deu anys a la Garrotxa ha estat de gairebé 50 defuncions al mes. Però només durant el passat mes de març (comptant malalts de coronavirus i morts naturals), la xifra ja es va doblar. L’increment més elevat va ser durant la segona quinzena de març, coincidint amb l’inici de la pandèmia a casa nostra.

 

Foto: Martí Albesa


Mig centenar de defuncions durant l’última setmana

Del dilluns 30 de març al diumenge 5 d’abril a la Garrotxa hi va haver cinquanta defuncions entre malalts de coronavirus i morts naturals. Fins ara ha estat la setmana més crítica a la comarca, amb set morts al dia.

Respon