La presumpta adjudicació irregular de la recollida d’escombraries d’Olot arriba a l’Audiència Nacional

El jutge ha imputat 15 empreses pel suposat pagament de comissions a Convergència en el marc del cas del 3%. Entre les empreses hi ha Urbaser, la qual va guanyar el procés d’adjudicació en matèria de residus que va fer l’Ajuntament d’Olot el 2011 i que està sota sospita. 

Imatge de l’escorcoll que va fer la Guàrdia Civil el 2015 a l’Ajuntament d’Olot en el marc de les investigacions sobre el 3% (Ràdio Olot)


El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata investiga 15 empreses i entitats pel presumpte pagament de comissions a Convergència Democràtica de Catalunya, segons ha avançat ‘El Periódico‘. Entre aquestes empreses hi ha la Fundació ACS i les constructores Copisa, Teyco i Urbaser. De la Mata investiga si aquestes firmes van pagar comissions de fins al 3% a l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya a canvi de l’adjudicació d’obra pública.

Un dels contractes que s’investiguen va ser el que l’Ajuntament d’Olot va adjudicar l’any 2011 en matèria de recollida d’escombraries. L’adjudicació es va produir amb Mia Corominas a l’alcaldia i Urbaser, una de les empreses investigades, va ser qui va guanyar el concurs públic per un valor de 2,5 milions d’euros.

15 empreses i alts càrrecs

El magistrat investiga Urbaser i 14 firmes més per delictes de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals. Les cita per a principis de juliol. A banda, també cita l’extresorer de CDC Daniel Osácar, el president de la constructora Teyco, Jordi Sumarroca Claverol –fill de Carles Sumarroca, fundador del partit- i l’expresident de l’empresa pública GISA, Josep Lluís Quer.

Segons De la Mata els investigats van orquestrar una estructura per finançar de manera il·legal CDC. Per fer-ho, diu, “alteraven tota mena de concursos públics” amb l’objectiu d’atorgar-los a un seguit d’empreses que, al seu torn, feien “donacions” a dues fundacions vinculades al partit, Catdem i Forum Barcelona.

Segons De la Mata, l’extresorer de CDC Andreu Viloca duia un control “exhaustiu” de les licitacions que oferien administracions controlades pels antics convergents. El magistrat investiga, “de moment”, licitacions per valor de 218 milions d’euros, que haurien comportat comissions irregulars superiors al milió.

Entre les administracions on hi hauria hagut irregularitats en les concessions de contractes públics hi ha, a part de l’Ajuntament d’Olot,  el Consorci d’Educació de Barcelona, l’empresa pública d’infraestructures GISA, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el Port de Barcelona, l’Autoritat Portuària de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat, o l’empresa pública Infraestructures.cat, entre d’altres.

Respon