El protocol que preveia la Faràndula d'Olot per ballar enmig de la pandèmia

Els gegants, nans i cavallets d’Olot preveien desinfectar periòdicament els vestits i assajar amb grups reduïts per poder ballar durant les Festes del Tura. La cancel·lació de la festa major, però, no permetrà posar en marxa un protocol que s’havia plantejat per poder compaginar la faràndula amb el coronavirus. La delicadesa de les peces de roba i els assajos van ser el principal maldecap.

La Faràndula d’Olot havia preparat protocols per ballar malgrat la pandèmia (David Planella)

Uns maldecaps que ja van començar amb l’inici del confinament i la suspensió dels assajos a principis d’any. La incertesa sobre si es podrien celebrar les Festes del Tura i la necessitat de practicar els balls amb una certa normalitat van obligar a crear una sèrie de protocols. En el cas dels geganters, es va pensar fer assajos de grups reduïts. Una mesura que no es va arribar a aplicar perquè setmanes després, l’Ajuntament va anunciar la cancel·lació. Ho explica el portaveu de la faràndula, Aniol Massegur, a Ràdio Olot.

 

Per evitar-ho, també es va crear un protocol per les figures i les seves peces de roba. El principal objectiu era trobar un líquid que desinfectés els vestits i que no deixes males olors. Els responsables del vestuari el van trobar en una tintoreria d’Olot i estava pensat per aplicar-lo durant les tasques de rentat. Un dels tècnics, Carles Solé, explica que en aquest cas, el contratemps va estar en la fragilitat dels vestits del Gegant i la Gegantessa.

 

Els vestits tenen 15 anys

Per aquest motiu, els vestits dels gegants es renten en sec. En el cas dels Nans i Cavallets, aquest procés es fa amb tres rentadores diferents segons els colors de les peces de roba. Solé explica que fa més de 15 anys que la Faràndula té els mateixos vestits i la neteja és una part molt important per evitar el desgast.

 

Per aquest motiu, es va haver de comprovar que el desinfectant no fes malbé els vestits. Tant el protocol d’assaigs com el de les peces de roba han estat avalats per la Regidoria de Festes i no es descarta que s’utilitzi en un futur. Enguany, la Faràndula d’Olot no ballarà durant les Festes del Tura per primera vegada en 80 anys.

Respon