Els esplais de la Garrotxa arriben als 30 anys d'història

Tres dècades d’una gran família. Així expliquen des dels Esplais de la Garrotxa el seu periple vital. Aquest cap de setmana han celebrat 30 anys de vida a la comarca per on hi ha passat milers de nens. Una exposició a l’Hospici repassa 30 objectes i 30 anècdotes de la seva tasca formativa.

Esplais de la Garrotxa

Canviar la societat aprofitant l’educació en lleure. Actualment a la comarca hi ha 6 esplais, 5 de cap de setmana i 1 un de diari (el Garbuix), que sumen un total de 200 nens que formen part d’aquest moviment. L’embrió del naixement va ser el 1984 quan el Bisbat va voler convertir el seus esplais en confessionals. Els monitors en assemblea van dir que no el 1985 i l’entitat va néixer com a tal el 1986 amb una aposta laica. Després d’alts i baixos, es troben que entre setmana el Garbuix és ple i faltarien monitors però en canvi el cap de setmana costa el compromís dels nens de poder-hi anar cada cap de setmana perquè hi ha moltes activitats extraescolars. El secretari dels Esplais, Martí Julià, ha explicat al ‘Teló de Fons’ que abans el cap de setmana eren 30 monitors i ara 15 i fa una crida a la gent a sumar-s’hi.

Encara una exposició 

Els Esplais de la Garrotxa han celebrat aquest cap de setmana els seus 30 anys de vida amb activitats al Firal, un sopar i un concert al Torín. Tot i que el gruix de les activitats ja ha passat, encara es pot veure una exposició de record a l’Hospici. Hi ha 30 objectes que tenen un valor simbòlic i anecdòtic en la història dels esplais. Julià i la presidenta de l’entitat, Judit Puigferrer, assenyalen que han buscat elements de totes les èpoques.

Respon