Els GRAE fan 122 rescats a la Garrotxa durant l'agost

Un de cada quatre rescats que fan els Bombers a Catalunya es produeix a les comarques gironines. L’Alt Empordà és on han hagut d’intervenir més durant el mes d’agost. L’interès per fer rutes de muntanya o camins de ronda sense anar suficientment preparats és el motiu d’aquest augment. En total, els Bombers han hagut de fer 188 rescats a la demarcació, dels quals 22 han estat a la Garrotxa.

Imatge de dos bombers del GRAE en una operació de rescat simulada en una paret d’escalada al Salt de Sallent aquest dimecres 21 de setembre. Foto: ACN

La major afluència de turistes per les vacances d’estiu i la mala planificació de moltes persones abans de sortir expliquen les dades. De fet, molts d’ells improvisen la ruta, una decisió arriscada que en algunes ocasions acaba amb una trucada al Grup de Recolzament d’Actuacions Especials (GRAE). El seu caporal al parc d’Olot, Pere Planagumà, explica que habitualment fan serveis en zones com camins de ronda on el turista hi acaba després d’haver anat a passar un dia a la platja.

Però els rescats més habituals continuen sent els que es fan a muntanya. En aquest sentit, les zones de Queralbs (Ripollès) són les que registren més actuacions per part dels GRAE.

Una dada destacada és la que es registra a les sis comarques de la demarcació de Girona, on es produeix un de cada quatre rescats que ha de fer el GRAE. L’Alt Empordà és la comarca amb més serveis (63), seguida de prop del Baix Empordà (61) i el Ripollès amb 54 – la meitat dels quals a Queralbs -. Les tres comarques restants són la Selva amb 37, la Garrotxa amb 22 i finalment el Gironès amb 14. Planagumà explica que el fet de dur el telèfon mòbil és “molt important si se sap fer servir”.

Els Bombers han hagut de fer aquest agost 239 serveis a Catalunya, un 33% més que el juliol, la majoria en zones de muntanya

Respon