Els pressupostos d’Olot 2020: la inversió més gran de l'última dècada i forta pujada dels impostos

Els barris, l’àmbit educatiu i el social són els principals eixos d’un capítol d’inversions que recull la xifra més alta dels últims onze anys. També es preveu augmentar un 14% l’IBI i la taxa d’escombraries. L’equip de govern assegura que es tracta d’uns comptes autosuficients i que busquen no dependre de la Generalitat o l’Estat. 

Membres de l’equip de govern d’Olot explicant els pressupostos del 2020 (Pau Masó)


En xifres totals, el pressupost consolidat d’Olot per al 2020 és de 39’2 milions d’euros. És un 12% més que el d’aquest 2019. D’aquests 39 milions, l’Ajuntament preveu dedicar-ne 5 en inversions, dos més que l’any passat. Principalment, en l’Espai Cràter (2’9 milions), en equipaments educatius, culturals i esportius (304.500 euros) i en un pla de renovació barris que preveu invertir 1’2 milions a les diferents zones de la ciutat. Ho explica l’alcalde Pep Berga.

Forta pujada dels impostos

A part de les inversions, l’equip de govern també preveu fer una forta pujada dels impostos. L’IBI i la taxa d’escombraries pujaran un 14%. També hi haurà un increment del 12% en l’Impost d’Activitats Econòmiques. Berga justifica aquests augments per la necessitat de mantenir serveis bàsics i per la voluntat de no dependre de la incertesa que ara mateix aflora en les subvencions de la Generalitat i l’Estat.

 

L’augment del 14% de l’IBI provocarà que a la majoria dels olotins hagin de pagar entre 7 i 55 euros més cada any. I l’increment en les escombraries suposarà una pujada de 24€ per rebut. La regidora de Serveis Econòmics, Montse Torras, explica que la pujada d’impostos es deu també a l’augment obligat per l’Estat d’un 3’3% del sou dels treballadors públics.

Habitatge, equipaments i entitats, altres partides destacades

El pressupost d’Olot per a l’any 2020 també inclou 375.000 euros per a les ajudes en habitatge, enderrocar immobles o comprar sòl per a futures construccions. En serveis socials, l’equip de govern aportarà 212.600 euros més que l’any passat al Consorci d’Acció Social i també augmentarà en 130.000 les ajudes a entitats socials, culturals i esportives. Pel que fa al Nucli Antic, es mantenen els 150.000 euros que també es van pressupostar per l’any passat. L’equip de govern portarà a aprovació els comptes dimarts que ve al ple municipal. La majoria absoluta de Junts per Catalunya permetrà aprovar-los sense entrebancs.

 

Respon