En Pauet de la Ceba pronostica un 2021 amb una primavera i tardor plujoses i un estiu sec

La prova de la ceba feta el dia de Cap d’Any ha determinat que els mesos de l’any que tindran més pluja seran l’octubre i el novembre. El veí de Santa Pau també assegura que l’estiu serà sec i que en total es recolliran poc més de 1.000 litres d’aigua amb tot l’any.


Un any més, en Josep Grabulosa, veí de Santa Pau i conegut com en “Pauet” el dia de Cap d’Any va tallar una ceba per la meitat. A cada anella se l’identifica com un mes de l’any i s’hi posa una mica de sal. Es deixen en una finestra durant la nit i l’endemà, les parts de la ceba que tenen més aigua signifiquen els mesos que plourà més. Aquesta vegada, la prova ha determinat que aquest 2021 la pluja arribarà, sobretot, a la primavera i la tardor. Ho explica en Josep al programa Tranquem el Cuc de Ràdio Olot.

 

La prova de la ceba es tracta d’una tradició ancestral que feien els pagesos fa dècades, quan no hi havia mecanismes per saber quins serien els millors mesos per plantar i recollir el blat de moro. A més de la ceba, però, en Pauet també fa una altra prova: la de Santa Llúcia. Consisteix en observar l’estat del cel cada dia des del 13 de desembre fins a Nadal. Cada dia significa un mes (el 13 el gener, el 14 el febrer i així fins arribà al dotzè dia que és el 24 de desembre). A partir d’aquí es fa el mateix procediment però a la inversa, fins a arribar el dia de Reis. Després s’agafa la mitjana del temps que ha fet als dos dies que representen cada mes. Segons en Pauet, la prova de Santa Llúcia s’ha assemblat força a la de la ceba.

 

L’any passat en Pauet es va quedar curt amb els litres d’aigua que havien de caure el 2020. Va pronosticar uns 900 litres i l’any s’ha tancat amb registres excepcionals i de fins a 1.360 litres a Santa Pau. Però en el pronòstic del 2020, en Pauet sí que va encertar que l’abril passat seria un mes plujós. L’encerti o no, la prova de la ceba ja s’ha convertit en més que una previsió; el pronòstic casolà d’en Pauet és una tradició més del poble de Santa Pau.

 

Respon