Encara cuegen els efectes de la nevada del 2008

Sis anys després, encara estan pendents de recuperar camins i senders que van quedar destrossats per la nevada que va caure el dia de Sant Esteve del 2008. A Santa Pau, tenen una associació de propietaris forestals que s’ha unit per tenir més força per demanar diners.

Alguns dels efectes de la nevada de Sant Esteve a Olot (ACN)

JORDI ALTESA | El bosc va engolir a finals del 2008 camins i senders que a hores d’ara continuen impracticables. El motiu de que no s’hagin netejat, segons expliquen des del sector forestal, és que no els surt a compte netejar ja que del bosc no els dóna cap rendiment. Per revertir la situació han aparegut iniciatives com la de Santa Pau on s’ha creat una associació de propietaris forestals que n’agrupa més del 85% i que, tal i com explica l’alcalde Pep Companys, ara esperen recuperar vies desaparegudes.

Amb aquestes ajudes, que han de venir amb un pla de gestió forestal, esperen recuperar antics camins però també anar més enllà: impulsar la biomassa i tornar a convertir la zona forestal en una oportunitat de negoci i no només en un maldecap. En declaracions a Ràdio Olot, Companys creu que l’associació permet veure que de manera conjunta poden tornar a treure rendiment dels espais.

L’Ajuntament de Santa Pau és propietari d’un parell de terrenys forestals i tot i que ha impulsat l’associació, ha decidit fer un pas enrere i limitar-se a temes administratius amb els quals poden ajudar. Companys destaca que les expectatives que tenien quan es va impulsar la idea s’han complert.

Pràcticament 7 de cada 10 metres quadrats de la Garrotxa són de bosc i ara s’ha vist en la biomassa una oportunitat per tal de tornar a treure profit d’aquestes zones. A més de crear llocs de treball aquí, es redueix el cost de transport de l’energia. Tal i com els va avançar Ràdio Olot, més de la meitat de municipis de la comarca tenen en projecte la construcció de calderes de biomassa.

Respon