La crisi del coronavirus dispara un 75% les atencions socials a la Garrotxa

Després de la crisi sanitària, arribarà la social. Ho adverteix la directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Teia Fàbrega. Durant aquest confinament, s’han disparat fins a un 75% les atencions socials, i la previsió és que augmentin encara més. Per posar-hi fre, Fàbrega reclama polítiques socials per part dels governs català i espanyol. Si no, diu, moltes persones es veuran abocades a la pobresa.

La seu del Consorci d’Acció Social a Olot (Ràdio Olot)

Abans del coronavirus, en un mes qualsevol, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa podia atendre unes 40 persones noves. En el primer mes de la pandèmia (de mitjans de març a mitjans d’abril), van ser 70, i el degoteig constant d’atencions d’aquests dies es pot acabar convertint en una allau. La directora del Consorci, Teia Fàbrega, avisa que la part més complicada encara ha d’arribar. Són declaracions al ‘5 Minuts +’ de Ràdio Olot.

 

Segons les primeres anàlisis d’avaluació que ha fet el Consorci, les persones noves que acudeixen als serveis socials es poden agrupar en tres perfils diferents. En primer lloc, hi ha famílies o persones soles que han patit ERTOS o que són autònomes i que ja tenien una situació econòmica fràgil; en segon lloc, persones que treballaven en situacions irregulars i que per culpa del coronavirus s’han quedat sense feina, i en tercer lloc, famílies monoparentals, amb poca xarxa social, que ja estaven en una situació feble. La gran majoria de persones perjudicades pels dos últims casos són dones.

 

Augment de les necessitats

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha hagut d’atendre un 75% més de persones des que va arribar el coronavirus. Ha anat posant tiretes en cada cas, però a la llarga haurà de dissenyar nous programes socials i necessitarà més recursos. Teia Fàbrega fa una crida a la Generalitat i al govern espanyol.

 

Durant l’estat d’alarma, els dos governs han pres algunes mesures socials, com l’última ajuda de 200 euros a les famílies que hagin perdut més del 30% dels seus ingressos, però la directora del Consorci d’Acció Social els reclama polítiques socials valentes i clares per no abocar més gent a la pobresa.

Respon