Ha de tenir exèrcit una Catalunya Independent?

L’exèrcit, el conjunt de forces armades d’un estat, és una de les principals preocupacions de la ciutadania a l’hora d’imaginar, o projectar, la forma i l’estructura d’una possible Catalunya independent. Perquè poder viure en seguretat?

exercit_catala

La seguretat és la qualitat d’estar exempt de perill o risc i és una necessitat per garantir el funcionament de tota una societat.  El primer director general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sellarés, explica què hauria de tenir Catalunya per garantir, justament, la seguretat.

Segons Sellarès, primer s’han d’establir aquestes bases i, havent passat mesos o, potser anys, decidir si el país ha de tenir exèrcit o no, però es tracta d’una decisió que Catalunya no pot prendre en solitari. Que l’exèrcit arribi o no, més tard o més d’hora, no vol dir, segons Sellarès, que Catalunya, a hores d’ara, no tingui ja una estructura compartida amb l’estat espanyol, una base que s’haurà de repartir. En cas que Catalunya esdevingui un estat independent, ho farà en ple segle XXI, de manera que, segons Sellarés, el seu exèrcit, si és que no té, també haurà de ser del segle XXI. Per a Sellarès el pitjor inconvenient que haurà de superar Catalunya si es vol dotar d’un conjunt de forces armades és conscienciar-se de les necessitats que pot tenir el país.

Tenir o no tenir exèrcit serà una decisió que haurà de prendre Catalunya com a estat, en cas que sigui que sí, Sellarès considera que un exèrcit nacional no serà viable i que, els veïns, jugaran un paper determinant en la presa d’aquesta decisió.

Respon