La Festa de l'Ós, un clàssic del Vallespir

El Vallespir es prepara per viure en les properes setmanes una de les seves grans tradicions: la ‘Festa de l’ós’, que se celebra entre els últims dies de gener i els primers de febrer. Fa un any que aquestes festes van iniciar els tràmits de candidatura per esdevenir Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

festadelos

L’antiquíssima ‘Festa de l’ós’ neix d’una creença popular estesa entre diferents poblacions muntanyoses dels Pirineus i la Catalunya Nord. Segons la llegenda, cap aquesta època de l’any els ossos es desperten i surten de les coves amb gana i van als pobles en busca de menjar i de noies joves. Aquesta creença ha generat que cada any a aquest pobles del Vallespir es faci una manifestació festiva. Durant aquesta festa un grup de personatges simulen ser els caçadors que van en busca de l’ós que és empaitat per totes les malifetes que feia al poble.

Fa un any aquesta festa va iniciar les tramitacions de la candidatura per inscriure les festes de l’Ós de l’alt Vallespir sobre la llista representativa del patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El passat 17 de desembre aquestes festes van ser inscrites sobre la llista d’inventari nacional de França.

Aquest divendres a les 6 de la tarda hi ha una conferència a Arles de Tech anomenada ‘La festa de l’Òs dins els països catalans’. Seguidament el dissabte serà la ‘Festa de l’Ós petit’ dirigida als infants a la tarda. El diumenge serà la ‘Festa de l’Òs’ pròpiament dita on es farà la representació llegendària de la història.

Respon