‘No és un vial' difon una aplicació mòbil per seguir la contaminació d’Olot en temps real

S’anomena Smart Citizen i recull observacions ciutadanes fetes en diferents punts de la ciutat i també arreu del món. Des de la plataforma indiquen que algunes de les dades que han recollit “són alarmants”.

Imatge de l’aplicació Smart Citizen (Pau Masó)


Durant aquest dimarts, l’acumulació de partícules PM10 a l’aire va arribar en algunes ocasions a superar els 100 micrograms per metre cúbic d’aire, una xifra superior a la recomanada que és de 50. Aquesta és una de les conclusions que s’extreu d’un dels dos mesuradors que ha instal·lat la plataforma a l’avinguda Sant Jordi. Es tracta d’una xarxa d’aparells que qualsevol ciutadà pot instal·lar a casa seva i compartir les dades a través d’Internet. No és un vial ja fa un mes que utilitza aquest sistema. Una de les veïnes, la Mari Giménez, diu que les dades “són alarmants”.

 

L’aplicació s’anomena Smart Citizen i està activa des de 2012. Qualsevol ciutadà pot descarregar-se-la i, fins i tot, comprar el kit on hi va el mesurador que val uns cent euros. Totes les mesures que es recullen són ciutadanes i per tant la seva fiabilitat pot variar. De moment, però, els mesuradors de la plataforma han detectat que hi ha pics puntuals on la contaminació és alta, tot i que en només nou ocasions, segons l’aplicació, s’ha superat el límit establert durant l’últim mes. Per aclarir les dades, l’Ajuntament d’Olot ja ha demanat a Territori que aquest any prengui mesures homologades.

Respon