Les conseqüències jurídiques de les darreres decisions del Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional la setmana passada va anul·lar el decret de convocatòria de la consulta del 9N i dos preceptes de la Llei de Consultes aprovada pel Parlament de Catalunya. Amb les eleccions convocades per al 27 de setembre, Ràdio Olot vol saber què significa això i quin valor pot tenir aquesta cita amb les urnes.

Tribunal-Constitucional

La decisió d’anul·lació del TC és un nou cop de porta als intents que Catalunya ha fet poder decidir sobre si mateixa. La directora General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat, Dolors Feliu, ha explicat que té una conseqüència directa i que es té ben present de la convocatòria i la celebració de la consulta del 9N és que el president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau estan querellats i pendents de resolució. Feliu explica que, el fet que ara s’hagi declarat inconstitucional la convocatòria i part de la llei no afecta a accions passades i tampoc hauria d’afectar la situació dels querellats. Amb la resposta del TC el president Mas apuntava i evidenciava que ara, les eleccions del 27S són la darrera opció de té Catalunya i, segons el president, prenen un caràcter plebiscitari que, per ara, l’estat espanyol tampoc reconeix.

Dolors Feliu considera que, des del 2008, el Tribunal Constitucional ha anat construint una sèrie d’arguments que els permet tenir una aparença de lògica del sistema però que l’actitud que té l’estat espanyol correspon a una actitud totalment incoherent perquè, jurídicament, no es pot arribar a entendre el punt on s’ha arribat.

Respon