Les infraestructures que necessita Catalunya segons Germà Bel

Falten 5 mesos per les eleccions del 27 de setembre i Catalunya ha de començar a teixir una base sòlida per tal d’afrontar el possible pas a una Catalunya estat. Disposar, com tot país, de les infraestructures necessàries és bàsic per poder funcionar amb normalitat.

eixtransversal

Les eleccions del 27 de setembre poden ser determinants per al futur de Catalunya. En cas que surti una majoria clara dels partits sobiranistes al Parlament, convé tenir clars els passos a seguir per poder assolir un país que funcioni completament. El catedràtic Germà Bel explica quines són les infraestructures principals més necessàries en cas d’independència, però també en cas que aquesta no s’assoleixi. Malgrat la situació econòmica actual, convé que la Generalitat comenci a treballar en aquesta qüestió, però, segons Bel, no toca començar la producció, sinó que s’ha de pensar en els projectes i tenir clar què es necessita per poder gestionar bé els recursos.

Una de les principals preocupacions és com s’ha de teixir la xarxa d’infraestructures del país, per intentar evitar, o no, el centralisme que pugui tenir Barcelona. Segons Bel, el més important no és això, sinó intentar controlar l’afany de gestió i ser capaç de derivar responsabilitats a les institucions de cada territori: Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona.

Fins ara, per dir-ho d’alguna manera, les infraestructures s’han dissenyat seguint el sistema alemany, que s’ha anomenat així malgrat no ser-ho, i que consisteix en el pagament diferit. Un model que Bel considera que no s’aguanta per en lloc.

Bel entén, doncs, que cal repassar el camí recorregut fins ara perquè, en aquest sentit, s’han comès errors. També recomana que, a l’hora de decidir quines són les infraestructures necessàries, la pluralitat i la participació diversa siguin els principals elements per prendre qualsevol decisió.

Respon