Confinament municipal i tancament de l'esport i la cultura: les mesures anticovid de la segona onada

Confinament municipal durant el cap de setmana i aturada la cultura i l’esport. Són les noves mesures que ha aprovat la Generalitat i que entraran en funcionament aquest divendres. Se suspenen totes les competicions esportives i entrenaments d’àmbit català i no professional. També els espectacles culturals queden suspesos i durant els caps de setmana no es podrà sortir del municipi. Els bars i restaurants seguiran tancats. Tot plegat, com a mínim, per als pròxims 15 dies.

 

Foto: Pau Masó


Es limiten els desplaçaments

No es podrà sortir del municipi des de les 6 del matí del divendres, fins a les 6 del matí del següent dilluns. Divendres, dissabte i diumenge la mobilitat estarà limitada dins el municipi i només es permetran aquells desplaçaments justificats. Els ciutadans només es podran moure dins la comarca per la visita dels cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre, i per activitats esportives individuals: es podrà sortir a córrer, anar amb bicicleta o passejar, només fins a municipis veïns.

Durant la resta de la setmana (els dies laborables) es podrà sortir del municipi, però no de Catalunya. Entrar i sortir del país queda prohibit si no és per motius laborals o activitats essencials (atenció sanitària, educació, mobilitat laboral, renovació de permisos, atenció a persones vulnerables…).

La limitació dels desplaçaments en cap cas afecta la mobilitat per anar a treballar o a l’escola i es manté el toc de queda.

 

Tancament de la cultura

Tots els equipaments culturals queden tancats. Teatres, cinemes i auditoris hauran d’abaixar la persiana i tots els actes culturals queden suspesos. Poden seguir oberts els arxius, les sales d’exposicions i els museus limitant l’aforament al 33%. Les biblioteques només poden oferir servei de préstec.

 

Se suspenen tots els entrenaments i competicions esportives


Tancament de l’esport

Tots els equipaments esportius (pavellons, gimnasos, camps de futbol o pistes) queden tancats. Els entrenaments i les competicions d’àmbit català i no professional queden suspeses. Les lligues estatals (com la Segona Divisió B) segueixen en actiu.

Només poden seguir oberts els equipaments de tecnificació esportiva i els espais que acullen competicions estatals i professionals. Aquestes competicions, però, se celebraran sense públic.

Pel que fa als espais lúdics (com parcs o jardins) poden seguir oberts amb les mesures que hi havia fins ara fins a les vuit del vespre.

 

Priorització del teletreball

Les empreses han de limitar al màxim la mobilitat dels treballadors adaptant totes aquelles mesures organitzatives necessàries. Es recomana instaurar el treball a distància o teletreball. En el cas que no es pugui, cal que les entrades i sortides als centres de treball sigui esglaonada.

 

Actes religiosos i civils

Les misses, els casaments i els enterraments es podran seguir celebrant però amb una limitació del 30% de l’aforament.

 

Les classes dels cicles postobligatoris passen a ser en línia (ACN)


Escoles obertes, educació postobligatòria a casa

Els centres educatius seguiran oberts per a tots els alumnes fins a postobligatori. Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i grau superior hauran de seguir totes les activitats des de casa, menys aquelles que no es puguin fer telemàticament (com exàmens o pràctiques). Les universitats seguiran amb les classes en línia.

 

Les extraescolars queden suspeses

Se suspenen les activitats extraescolars, i també totes aquelles activitats de lleure i esport escolar. Les escoles d’adults i d’idiomes també queden tancades.

Les úniques activitats extraescolars que es podran seguir desenvolupant són les que organitzen els centres educatius o les AMPES i que se celebren dins el recinte de l’escola.

 

Limitacions al comerç

Els comerços minoristes podran seguir oberts. S’obliga, però, el tancament de les superfícies comercials més grans de 800 metres quadrats i que no siguin d’alimentació i serveis essencials. Per tant les botigues de proximitat i els supermercats podran seguir oberts.

 

Els bars i restaurants només podran servir a domicili (Pau Masó)


La restauració segueix tancada

Segueixen les mateixes mesures ja establertes pel sector. Els bars i restaurants han de seguir tancats i només es permet servir menjar per emportar fins a les 9 de la nit i a domicili fins a les 11. Aquestes restriccions no inclouen els serveis de restauració dels hotels que poden seguir oberts només per als seus clients.

 

Durada de les mesures

Totes les mesures entren en vigor aquest divendres. Les restriccions s’allargaran 15 dies, com a mínim. Després es revisaran per augmentar-les, relaxar-les o bé mantenir-les. Les restriccions anunciades aquest dijous són complementàries a les que ja hi havia fins ara.

Respon