L'Hospital d'Olot té detectats 50 garrotxins infectats d'Hepatitis C

Ho avança Ràdio Olot: una cinquantena de persones de la Garrotxa pateixen Hepatitis C. Aquesta xifra prové dels casos detectats per l’Hospital d’Olot que està, com la resta de centres de l’Estat, a l’espera de que un comitè d’experts decideixi els criteris sobre a qui es pot administrar el nou medicament. La directora mèdica del centre diu que no hi ha cap persona en risc.

hepatitisc

L’Hepatitis C és una malaltia lenta que generalment comença de manera aguda i es va fent crònica de manera progressiva. Afecta sobretot al fetge on pot acabar generant tumors quan es torna cirròtic. Fins fa poc, el tractament més efectiu en contra de l’Hepatits C era un medicament , l’interfero, combinat amb antivirals. Un tractament triple però de cost elevat, entre 25.000 i 30.000€ per pacient, que es podia administrar mentre el fetge no s’hagués degradat. Ara ja estan disponibles al mercat uns nous tractaments que prescindeixen de l’inteferó, cosa que presenta varis avantatges. Per exemple: menys efectes secundaris, major taxa de curació (al voltant del 95%) i la possibilitat d’actuar en fetges ja cirròtics. La directora mèdica de l’Hospital d’Olot, Josefina Felissart, ha explicat a Ràdio Olot que els centres de l’Estat estan a l’espera d’una decisió política de les pautes a seguir per tal de poder administrar-lo.

D’aquest mig centenar de casos detectats a la Garrotxa, Felissart apunta a que cap necessita de manera urgent aquest medicament. Segons ella, l’evolució de la malaltia és lenta i per tant hi ha marge de mesos perquè es prengui una decisió.

A hores d’ara el medicament està al mercat però els centres públics no el poden receptar perquè el preu d’aquestes noves molècules és car i cal veure amb quins criteris es decideix aplicar. De fet, per a cada persona que necessita aquest fàrmac el cost pot superar els 60.000€.

A l’espera de la decisió del comitè que integra un dels principals experts en el tema, també s’està intentat de que la companyia farmacèutica que té les patents accedeixi a rebaixar el cost de tractament.

Respon