Martí Gironell presenta la seva nova novel·la ‘Strappo'

El garrotxí Martí Gironell torna al món de la novel·la per a rescatar un capítol desconegut de la història de Catalunya: l’espoli que van patir a principis del segle XX les pintures romàniques de les esglésies del Pallars i la Vall de Boí. ‘Strappo’ és el nom que ha triat l’autor per  aquesta novel·la, ja que així s’anomena la tècnica que es va utilitzar per extreure els murals de Santa Maria de Mur i que avui són exhibides al Museu de Belles Arts de Boston.

Marti Gironell

 

La novel·la comença amb el detonant del rescat de les pintures de l’església de Santa Maria del Mur, al Pallars Jussà. Els murals que decoraven les seves parets es troben ara al Museu de Belles Arts de Boston. Gironell ha reconegut que li interessava reivindicar els capítols que parlen de la història catalana però que son desconeguts per la majoria. ‘Strappo’ és segons l’autor una aventura plena de misteri, intriga i enganys.

El rescat de la resta de pintures de les esglésies del Pirineu es podria considerar en si mateix com un nou espoli. Martí Gironell ha reconegut l’interès de la novel·la per posar sobre la taula aquest dilema d’arrencar obres d’art del seu origen per fer negoci. Així, s’ha mostrat partidari que les obres d’art es mantinguin, sempre que sigui possible, als espais en els quals han estat creats. El llibre l’ha publicat l’editorial Edicions B i el preu està al voltant dels 20 euros.

Respon