Nou ensurt al Nucli Antic d'Olot: s'ensorra l'interior d'un edifici de quatre plantes

Nou ensurt al casc antic d’Olot. Un edifici de quatre plantes s’ha esfondrat aquest diumenge a causa de les pluges i del seu mal estat de conservació. Els tècnics municipals analitzaran aquest dilluns al matí l’estat de l’immoble que estava deshabitat des de feia poc temps. Com a mesura preventiva, s’han desallotjat els veïns dels edificis adjacents que han passat la nit fora de casa.

Els Bombers actuant a l’edifici (Joel Tallant)

L’esfondrament ha tingut lloc aquest diumenge a un quart de set de la tarda. L’interior de l’edifici, situat al número 16 del carrer Alt del Tura, davant la Plaça Campdenmàs d’Olot, s’ha esfondrat com un castell de cartes. Les bigues de l’últim pis de l’immoble, que no tenia teulat pel seu mal estat de conservació, han cedit i han provocat que els sostres de la resta de pisos s’hagin desplomat. Només se n’ha salvat el primer. Els Bombers l’han precintat a l’espera que aquest dilluns l’examinin amb més profunditat els tècnics d’urbanisme de l’Ajuntament. El cap de guàrdia dels Bombers, Enric Cano, ha explicat que “inicialment han rebut l’avís d’una explosió”.

 

Cano ha dit que ara caldrà fer una rehabilitació urgent a l’edifici per evitar que acabi de caure, ja que les pluges el poden continuar perjudicant. Segons Enric Cano, les causes de l’incident són clares:

Part de l’edifici que s’ha esfondrat (Joel Tallant)

Els veïns passaran la nit fora de casa

Es dona la circumstància que l’edifici havia estat ocupat per una parella fins fa pocs mesos, ja que a l’interior hi ha trobat mata rates i altres objectes. On si que hi viuen és als edificis adjacents. L’Ajuntament i els Bombers han demanat als veïns que dormissin fora de casa com a mesura preventiva fins que els tècnics municipals no garanteixin la seva seguretat. L’alcalde d’Olot, Mia Corominas, ha explicat que “alguns han dormit a casa de familiars i als altres l’Ajuntament els ha buscat allotjament”.

 

“Els propietaris no poden abandonar un edifici com si es llencés a la paperera”

Aquest dilluns l’Ajuntament d’Olot prendrà les mesures necessàries per garantir que l’edifici no acabi de baixar. També es posaran en contacte amb els seus propietaris, que viuen fora d’Olot, i que ja s’havien interessat per arreglar-lo, tot i que no ho han fet. Mia Corominas ha lamentat una vegada més que “costi tant que els propietaris es facin responsables dels seus immobles” i fa una crida perquè “assumeixin la seva part de responsabilitat”.

 

Com a mesura preventiva, han precintat qualsevol accés a l’edifici. Hi han treballat fins a sis dotacions dels Bombers, Mossos d’Esquadra, Policia Local i Servei d’Emergències Mèdiques. La situació amb la que es troba el número 16 del carrer Alt de la Maduixa és la mateixa que pateixen altres edificis del nucli antic d’Olot, alguns dels quals són ruïnosos i mostren greus problemes estructurals sense que els seus propietaris facin res per solucionar-ho. En molts casos, són de fora de la comarca i els van comprar a preu molt baix per tal de poder-los llogar després d’una millora que no s’ha produït mai. La crisi i, sovint, el desinterès han fet que molts d’aquest edificis s’hagin convertit en un autèntic perill. Però la situació més difícil de desencallar és quan el propietari és una entitat bancària. En aquest cas, costa més d’expropiar i cal que hi intervingui un jutge per poder-ho solucionar, segons fonts de l’Ajuntament d’Olot.

 

Respon