Olot aprova els pressupostos del 2021 sota l’ombra de la covid

L’Ajuntament ha tirat endavant uns comptes amb més recursos a educació, serveis socials i la reactivació econòmica, però amb contenció a la majoria d’àrees. En el capítol d’inversió s’aposta per la piscina coberta, l’Espai Cràter i millores a barris. En total el pressupost consolidat puja a 37’6 milions d’euros, un 6% més baix que el d’aquest 2020. 

Foto: @olotuit


L’equip de govern admet que els comptes per al 2021 són números que caldrà anar modificant segons les circumstàncies que presenti la pandèmia, però assegura que són uns “bons pressupostos”. L’alcalde d’Olot és Pep Berga.

 

Les principals àrees del nou pressupost d’Olot són l’educació, la reactivació econòmica i els serveis socials. La partida d’educació estarà dotada per gairebé dos milions d’euros, un 7% més que l’exercici actual. En l’apartat de reactivació econòmica es preveu aportar 2 milions d’euros, entre els quals, hi ha la previsió de tots els esdeveniments de ciutat suspesos. I en matèria social, l’aportació al Consorci D’acció Social de la Garrotxa per al 2021 serà de 1’4 milions d’euros. En aquest apartat es preveu que les ajudes d’urgència social es vagin dotant a mesura que apareguin les necessitats. De moment, aquest 2020 ja s’hi ha destinat 650.000 euros.

5% menys de pressupost a la majoria d’àrees

A part d’educació, reactivació econòmica i serveis socials, totes les altres àrees de l’ajuntament han patit una rebaixa del 5% a causa de la davallada dels ingressos i l’augment de les despeses que ha comportat la crisi de la covid.

 

L’Espai Cràter serà una de les principals inversions


En l’apartat d’inversions, una de les principals notícies és que l’ajuntament podrà comptar amb el romanent d’altres anys després que Madrid hagi desbloquejat el superàvit. L’Espai Cràter, la piscina coberta, la residència Sant Jaume i millores a barris seran les principals actuacions. Per al futur centre d’interpretació dels volcans s’hi destinaran gairebé dos milions d’euros, dels quals l’ajuntament només n’aportarà 370.000, la resta vindran d’Europa. En total el capítol d’inversions estarà dotat amb 5’6 milions (1’2 procedents del romanent).

 

Pel que fa als impostos i taxes, tal com va avançar Ràdio Olot, l’Ajuntament no apujarà cap factura i mantindrà les bonificacions. El consistori assumirà els 380.000 euros de l’augment de la taxa d’escombraries i destinarà 700.000 euros a diferents bonificacions per ajudar als ciutadans a pagar les escombraries, l’impost de vehicles o l’IBI. Malgrat posar números sobre paper, l’equip de govern assumeix que el pressupost previst per al 2021 serà líquid i caldrà adaptar-lo, a través de modificacions de crèdit, a cada circumstància que reclami la pandèmia.

 

Respon