Olot augmentarà un 22% la partida social i crearà un fons d’ajudes econòmiques per combatre la crisi del coronavirus

El consistori ha tirat endavant durant el ple municipal d’aquest dijous un pla estratègic enfocat a la recuperació postconfinament. L’Ajuntament preveu facilitar el pagament dels impostos a terminis i sense interessos, i ha aprovat una injecció de 2,5 milions d’euros a la tresoreria municipal.

El centre d’Olot buit durant el confinament (Pau Masó)


La principal novetat del nou paquet de mesures és la creació d’un fons social i un fons econòmic. Són dues línies de treball que caldrà anar concretant, però enfocades a la sortida de la crisi del coronavirus. El fons social preveu transferir un 20% del superàvit de l’Ajuntament als serveis socials. D’aquesta manera s’incrementarà en 280.000 euros l’aportació, elevant la partida al milió i mig d’euros. Pel que fa al fons econòmic, de moment, només s’ha concretat que serà un fons perdut per als sectors econòmics. L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha ressaltat la voluntat de “ser flexibles” en totes les mesures que s’impulsin.

 

A més dels fons econòmic i social, l’Ajuntament també facilitarà el pagament d’impostos a terminis i sense interessos. Per això i per seguir amb les obligacions del consistori s’ha contractat una nova pòlissa que injectarà 2,5 milions d’euros a la tresoreria municipal.

 

Un establiment del centre d’Olot tancat durant el confinament (Pau Masó)


Mesures fiscals i creació d’una Oficina de Reactivació

Entre les mesures que s’han aplicat fins ara, també hi ha l’exempció dels rebuts de tots aquells serveis municipals que no s’han donat. L’Ajuntament no cobrarà les tarifes de l’escola bressol, l’escola d’expressió i música, ni les taxes de les instal·lacions esportives i de lleure. També s’ajorna el lloguer dels habitatges públics i dels equipaments municipals. En matèria fiscal, s’ha redissenyat un nou calendari pel pagament d’impostos i s’ha ajornat el cobrament de la majoria de taxes i s’ha fragmentat l’IBI en dues quotes anuals (31 de juny i 30 de setembre). A més, s’esperen noves accions en matèria econòmica gràcies a la creació d’una Oficina de Reactivació Econòmica.

 

La crisi del coronavirus també ha deixat caducat el pressupost 2020. L’equip de govern ha explicat que ja s’ha iniciat la redacció d’uns nous comptes per aquest any. Paral·lelament, també es treballa per seguir aportant més finançament i mesures als fons econòmic i social. El consistori preveu endeutar-se o accedir al superàvit per mobilitzar nous recursos.

Respon