En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Olot es converteix en una ciutat pionera en salut mediambiental a Catalunya

L’Hospital d’Olot ha creat una unitat única al país per evitar riscos durant l'embaràs
| 15 de novembre de 2017
Olot es converteix en una ciutat pionera en salut mediambiental a Catalunya

L’Hospital d’Olot ha creat una unitat única al país que pretén detectar factors de l’entorn mediambiental per evitar riscos abans, durant i després de l’embaràs. A través d’un qüestionari dirigit a la parella es detecten hàbits perjudicials com l’alcohol o el tabac. La indústria o el Wi-fi són altres factors de risc que també posa de manifest aquesta nova àrea pionera. 


L’hospital d’Olot es converteix en referència a Catalunya i a l’estat espanyol gràcies a la creació de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica. Més enllà de Múrcia, no hi ha cap més àrea semblant en tota la península. Però, de què es tracta? L’equip de professionals que la formen tenen l’objectiu de prevenir els riscos mediambientals per facilitar un correcte embaràs i creixement de l’infant.

Quins són els riscos?

El tabac, l’alcohol, les indústries o, fins i tot, les noves tecnologies. L’impulsor d’aquesta nova àrea és el pediatre Ferran Campillo: "La pediatria ambiental intenta actuar en tots aquells factors que ens envolten que poden influir en la nostra salut, i ho fem des de l'òptica dels infants".

Com es detecten els factors de risc?

L’Hospital ho fa a través d’un qüestionari anomenat el “Full Verd”. El pediatre pregunta a la parella sobre els seus hàbits i detecta quins poden ser perillosos per a l’embaràs. No veure ni una gota d’alchol, eliminar el tabac, desconnectar el wi-fi de casa a l’hora d’anar a dormir o evitar treballar en indústries del plàstic, són algunes de les recomanacions que es fan des de la nova àrea de Salut Mediambiental de la Garrotxa.

Per què a Olot?

La unitat pionera de l’equipament olotí ja fa un any que està en funcionament però s’ha presentat aquesta setmana. El gerent de la Fundació de l’Hospital, Josep Maria Padrosa, explica les particularitats que han permès tirar endavant aquest projecte a la comarca: "Hi ha una suma de factors: un cap de servei emprenador, el coneixement d'un expert en salut mediambiental... aquest coneixement i empenta és el que ho afavoreix".

En els seus gairebé 365 dies de vida, la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa ja ha atès a 260 parelles. El seu desig és arribar a la totalitat d’embarassos que hi ha a la comarca. Ara mateix són més de 400 a l’any.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum