Olot preveu posar en marxa el programa EuroPace a partir de l’octubre

D’aquesta manera es convertirà en la primera ciutat europea que porta a terme aquest projecte que va néixer als Estats Units. Es tracta d’una iniciativa que té l’objectiu de millorar energèticament els edificis de les ciutats. L’Ajuntament vol que aquest programa també permeti “rehabilitar” el parc d’habitatges d’Olot. 

L’EuroPace ha d’ajudar als particulars a fer de casa seva, un espai més sostenible (Ràdio Olot)


Després de més de dos anys d’anunciar-se que la capital de la Garrotxa seria la porta d’entrada del programa EuroPACE a Europa, el projecte, finalment, es farà realitat aquest 2019, tal com s’havia previst. El consistori ja treballa perquè a l’octubre es pugui posar en marxa aquesta iniciativa pionera al continent i que convertirà Olot en la primera ciutat europea on es posa en pràctica. EuroPACE ha d’ajudar als olotins a convertir casa seva en un edifici sostenible. Es tracta d’un programa que permetrà finançar la instal·lació de plaques solars o altres mesures energètiques. Ho explica un dels regidors de l’equip de govern d’Olot, Estanis Vayreda.

 

A través d’un impost variable sobre l’IBI, un tipus d’interès molt baix i sense una quantitat d’entrada establerta, es crea una alternativa de finançament als bancs. Ajuntaments i entitats privades són els responsables de les condicions. Els consistoris autoritzen el préstec i el sector privat s’ocupa del finançament. Ho explica un dels regidors del nou Ajuntament d’Olot, Jordi Güell.

 

La rehabilitació del parc d’habitatges d’Olot, també dins l’EuroPace

L’Ajuntament d’Olot també vol incloure en l’EuroPace la rehabilitació d’edificis. Güell explica que preveuen que aquest programa també ajudi a les comunitats de veïns.

 

El programa EuroPace estarà coordinat a Olot per una Oficina de l’Energia lligada a l’actual Oficina de l’Habitatge. Aquest projecte va néixer als Estats Units fa uns 10 anys i s’ha estès a Austràlia, Nova Zelanda o Sud-àfrica. Per poder fer realitat l’EuroPace, Olot ha aconseguit fons de la Comissió Europea. Als Estats Units, aquest programa ja ha creat 45.000 llocs de treball i ha regenerat uns 220.000 habitatges.

Respon