Olot salda un deute històric amb el president Companys

Olot salda aquest dissabte el deute històric amb Lluís Companys. El president de la Generalitat, assassinat pels franquistes, tindrà ara un monument a l’entrada del cementiri. L’alcalde d’Olot assenyala l’esdeveniment com un dels últims pendents en la recuperació de la memòria històrica.

Monument a Lluís Companys (Jordi Altesa)

Actuacions prèvies al Monument (Jordi Altesa) 

Lluís Companys ja tindrà un espai a la seva memòria a la ciutat d’Olot. Aquesta era una petició que ja feia temps que havia fet Esquerra Republicana de Catalunya i que finalment s’ha acabat configurant després d’un concurs públic d’idees que van guanyar Marc Torrellas i Marta Milà Pascual . En declaracions a Ràdio Olot, l’alcalde de la ciutat Mia Corominas, ha assegurat que és un monument “més que merescut” a la figura de Companys.

La proposta

Es tracta d’una proposta amb quatre barres verticals d’acer blanc i dues franges de formigó horitzontal. Una peça de la que els seus creadors n’han volgut ressaltar la voluntat d’arrelar. La intenció dels responsables del projecte guanyador és que no sigui un monument clàssic sinó que ho defineixen com “una escena on l’espectador hi entra”. Corominas ha explicat que és una actuació més en memòria històrica que es fa a la ciutat, després de la retirada dels símbols franquistes, una decisió que admet va ser polèmica.

Exposició d’art i Segona República

L’escultura de record al president Lluís Companys ha tingut un cost de 14.000€. Després de la inauguració del monument a les onze del matí, també s’inaugurarà una exposició que repassa l’Art a Olot durant la Segona República. Serà a les dotze del migdia a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

Respon