Pere Balcells, història viva de l'esport garrotxí

El nedador olotí, olímpic a la dècada dels 70, ha tornat amb força a les piscines competint en categories màster: s’acaba de proclamar campió i subcampió del món en dues proves de braça. Aquesta setmana ha aterrat a Catalunya procedent del Mundial de Corea i n’ha parlat a Ràdio Olot.

Pere Balcells, al podi de Gwangju (cedida)

Pere Balcells té 65 anys i en feia 35 que estava apartat de la competició, però un cop prejubilat de la seva feina va decidir tornar-se a llançar a la piscina. Es va posar entre cella i cella ser un dels millors nedadors màsters del món i la setmana passada, a Gwangju (Corea del Sud), va tocar el cel. L’olotí es va proclamar campió mundial +65 en la prova dels 100 m braça.


Del Campionat del Món de Corea Pere Balcells també es va emportar una medalla de plata en els 50 m braça. Aquesta sempre va ser la seva especialitat. Les braçades a la dècada dels 70 el van portar a dos Jocs Olímpics (Munic 72 i Montreal 76). Balcells es va convertir en el primer garrotxí a arribar a unes Olimpíades. 47 anys després, ha fet més gran la seva llegenda.


Fa quatre anys, Balcells va debutar en un Europeu màster amb una plata i un bronze a Londres i en fa dos va disputar el Mundial de Budapest amb una tercera posició com a resultat destacat. Ha estat ara, a Corea del Sud, quan ha aconseguit pujar al lloc més alt del podi.

Amb l’estelada al podi

Ho va celebrar amb la bandera estelada… i les imatges es van fer virals a les xarxes socials.


Com a anècdota, al podi no s’hi va sentir l’himne espanyol, perquè Pere Balcells va competir al Mundial de natació màster representant l’equip italià del Torino. Balcells és olotí, format a la base del CN Olot i afincat al Bages des de fa molts anys.

Respon