Es frena l’inici de la quarta onada a la Garrotxa

La comarca ha deixat enrere un repunt de casos de covid que s’ha reduït amb poc temps, també a causa del descens del diagnòstic. A Olot, el risc de rebrot ha caigut 500 punts amb quatre dies i la rt ha baixat de l’1 després d’un mes. El nombre de casos positius ha disminuït un 30% des de finals de març, mentre que també s’han fet 600 proves menys. A l’Hospital d’Olot es manté el nombre d’ingressats en més d’una desena, la positivitat segueix sent alta  i la comarca i la capital continuen entre els territoris amb més incidència de Catalunya. 

Foto: Pau Masó


L’augment de casos detectat la setmana passada a la Garrotxa ha quedat, de moment, en un repunt. L’inici de la quarta onada a la comarca s’ha frenat i ha reculat. De la mateixa manera que els contagis van augmentar de manera dràstica a finals de març, han disminuït els últims dies i la Garrotxa viu un moment de descens. L’última setmana amb dades (del 27 de març al dos de febrer) s’han detectat 162 positius, mentre que l’anterior se’n van detectar 206. Són una quarantena menys i això ha fet que el risc de rebrot hagi baixat més de 500 punts a Olot: dels 1.200 punts el 29 de març, s’ha disminuït fins als 748 del divendres sant. El descens s’explicaria, també, per la baixada de les proves diagnòstiques els últims dies: mentre que l’última setmana de març es van fer  unes 1.600 PCR, els últims set dies se n’han fet al voltant de 1.000. El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, ja argumentava a Ràdio Olot que calia veure fins a on arribaria l’augment detectat fa una setmana i que finalment ha acabat sent un repunt de contagis. Segons Carreras, l’augment es podria explicar per l’obertura de les mesures a principis del mes de març.

 

Carreras també assegura que les variants del virus poden ser les causants dels repunts. L’augment a la Garrotxa ha estat, principalment, provocat per trobades familiars i de bombolles no convivents. El servei d’epidemiologia, de moment, ha pogut controlar aquests contagis i això ha permès frenar el creixement, paral·lelament a la baixada de proves PCR i testos antigènics. La velocitat de propagació ha tornat a caure per sota de l’1: se situa al 0’9 a la Garrotxa, i això vol dir que, de moment, la pandèmia no creix. La taxa de positius també ha baixat uns 100 punts i se situa als 276 casos per 100.000 habitants. Segons Carreras, hi ha factors que han d’ajudar que la quarta onada no sigui tan forta com les anteriors.

 

La millora de les dades a la Garrotxa ha permès a la comarca deixar de ser la que més creix en nombre de casos i ara és la Vall d’Aran, on els contagis augmenten amb més velocitat.

La tercera comarca i la segona capital de Catalunya

Tot i això, la positivitat segueix sent molt alta i se situa al 14%, el triple del que recomana l’OMS. A més, la Garrotxa és la tercera comarca i Olot la segona ciutat de Catalunya amb el risc de rebrot més alt. A l’Hospital d’Olot segueixen superant la desena de persones ingressades per covid: a hores d’ara hi ha quinze pacients. En el que portem de 2021, només hi ha hagut dos dies en què el centre garrotxí ha pogut baixar de 10 ingressats. Va ser el passat 26 i 27 de març.

Respon